Mistä urheiluvarusteiden paha haju johtuu?

Kaikille lienee tuttua, miten urheiluvarusteet alkavat haista tiukan treenin jälkeen tai jos niitä ei pestä säännöllisesti. Syynä hajuun ovat pienen pienet mikrobit, joiden monia vaikutuksia urheiluvarusteisiin emme monesti tule miettineeksi.

Ihollamme on valtaisa määrä erilaisia mikrobeja, joista monet ovat bakteereja. Suurin osa näistä on vaarattomia ja hoitavat tärkeitä tehtäviä. Niistä voi olla hyötyjä kuten ne estävät epäsuotuisten bakteerien pääsyn iholle sekä stimuloivat ihon omaa puolustusjärjestelmää.

Osa näistä terveydelle vaarattomista mikrobeista aiheuttavat kuitenkin sen, että urheiluvarusteisiin ja -vaatteisiin syntyy pahaa hajua. Se johtuu mikrobien aineenvaihduntatuotteista. Hiivasienet ja bakteerit hajottavat hikeä, ihon soluja sekä rauhasista erittyviä aineita, joista muodostuu muun muassa pahanhajuisia haihtuvia orgaanisia yhdisteitä.

Urheiluvarusteet erityisen alttiita pahoille hajuille

Lian kerääntyminen eri pinnoille antaa bakteereille ja hiivasienille hyvän kasvualustan. Myös kosteus edesauttaa monien mikrobien selviytymistä ja siitä syystä etenkin urheiluvarusteet ovat alttiita pahoille hajuille. Mikrobien lisääntymisen kannalta pahin virhe onkin jättää likaiset tai hikiset treenivarusteet pesemättä ja kosteaan ympäristöön, kuten vaikkapa urheilukassiin.

Pesu, kuivaus ja tuuletus ovat yleisesti käytettyjä tapoja puhdistamiseen ja mikrobien poistoon. Niitä kannattaa käyttää aina kuin mahdollista. Monia urheiluvarusteita ei kuitenkaan voi pestä pesukoneessa, mikä vaikeuttaa niiden huoltoa ja pelkkä tuuletus tai kuivaus ei riitä mikrobien poistamiseen.

Pesukoneella pestäessä myös pesuaineen laadulla ja pesulämpötilalla on vaikutusta, koska monet bakteerit ovat sitkeitä ja eivätkä ne esimerkiksi kuole matalissa lämpötiloissa. ”Urheiluvarusteiden ja vaatteiden puhdistuksen lisäksi on periaatteessa kaksi tapaa taklata hajut: tappaa hajun aiheuttajat, mitä esimerkiksi Nolla Sports Gear Sanitizer tekee, tai yrittää peittää haju jollain miellyttävämmällä tuoksulla. Jälkimmäinen ei kuitenkaan tue varusteiden hygieenisyyttä ja pitkäikäisyyttä yhtä hyvin.”, toteaa teknologiajohtaja Jani-Markus Malho.

Nolla Sports Gear Sanitizer muuttaa vanhatkin urheiluvarusteet hajuttomiksi  

Nolla Sports Gear Sanitizer soveltuu monien urheilulajien ei-pestävien tuotteiden kuten jääkiekkovarusteiden, juoksukenkien tai vaikkapa pyöräilykypärien käsittelyyn. Se tuhoaa jopa 99,99999-prosenttia hajua aiheuttavista mikrobeista sekä desinfioi ja raikastaa urheiluvarusteet.

Nolla Sports Gear Sanitizer muodostaa tuotteen pinnalle suihkutettaessa näkymättömän hopeapinnoitteen, mikä tappaa kaikki alleen jäävät mikrobit ja hopeapinnoite jää suojaamaan käsiteltyä pintaa pitkäksi aikaa.

Nollan patentoitua hopeapolymeeriteknologiaa hyödyntävä Sports Gear Sanitizer -urheiluvarustesuihke soveltuu niin aktiiviurheilijoille kuin satunnaisemmillekin urheilun harrastajille. Tuotteella on Avainlippu-merkki.

Nolla Sports Gear Sanitizerin käytössä tulee aina noudattaa myös urheiluvälinevalmistajan antamia tuotteen hoito-ohjeita.

Nolla Sports Gear Sanitizer tehoaa tutkitusti myös koronaviruksiin. Lue lisää